Visoki telefonski računi

Abuse

Veliki broj korisnika Interneta u Republici Srpskoj prijavljivao je veoma visoke telefonske račune koje su dobijali od Telekoma Srpske. O čemu se zapravo radi?

U nekim zemljama zapadne Evrope (Velika Britanija, Njemačka...), a u posljednje vrijeme i Afrike, postoje Internet servis provajderi ili druge firme koji korisnicima nude usluge besplatnog korištenja Internet servisa. Ova informacija je došla i do nekih naših korisnika, koji su na svoje računare (svjesno ili ne) instalisali programe koji podešavaju Internet konekcije, unoseći pri tome brojeve telefona pomenutih provajdera. Na listingu telefonskih poziva prepoznatljivi su kao brojevi koji počinju sa 0024529.... (Gvineja Bisao) i 0044700…. (Velika Britanija), 0068268 (Cook Islands), itd.

Korištenje Internet servisa preko tih provajdera jeste besplatno, ali za korisnike sa ovih područja cijene telefonskih poziva na brojeve u Velikoj Britaniji, Gvineji Bisao ili Njemačkoj su visoke. Korisnik obično ne obrati pažnju na taj poziv ili se konekcija uspostavlja automatski, što dovodi do pomenutog problema.

Programi koji automatski uspostavljaju dial-up konekcije (dialer-i) mogu se pokupiti i ako korisnik pregledava neke stranice sa pornografskim sadržajima, što je najčešće slučaj.

Načini zaštite:
- Pretražite Vaš računar i izbrišite dialer programe na koje naiđete.
- Obratite pažnju na pojavljivanje dialog prozora za konekciju. Ako niste namjerno inicirali konekciju, prekinite biranje i provjerite koji broj je Vaš računar pokušao birati.
- Osigurajte da se Vaš modem "čuje" kad bira - da znate sigurno, u svakom momentu, kad pokušava uspostaviti konekciju.
- Konekcija koju ste napravili preko SPINTER-a, mora se vidjeti u listingu Vaših konekcija.
- Upozorite sve korisnike Vašeg računara na mogućnost instaliranja pomenutih dialer-a, naročito na Web stranicama gdje se nešto nudi besplatno ("free").
- Ukoliko niste sigurni šta Vam određena Web stranica nudi da instalirate - nemojte to ni instalirati!!!

Skrećemo pažnju našim korisnicima da se ovdje ne radi ni o kakvom servisu SPINTER-a, niti o uslugama koje SPINTER pruža. Jednostavno je riječ o pozivima u inostranstvo, koje Telekom Srpske tarifira po svojim cijenama za telefonske pozive, zavisno od tarifne zone.

SPINTER ne može preuzeti odgovornost za bilo kakve posljedice korištenja pomenutih servisa, jer ne može kontrolisati sadržaj stranica koje korisnici posjećuju.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti na:
This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ili This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. , kao i na broj tehničke podrške 051/241-555.

Copyright 2012 © Spinter
info@spinter.net
Template Joomla 1.7 by Wordpress themes free